12/2015 Radio Helsinki

Minna Henriksson ja Araba Evelyn Johnston-Arthur

Festivaali 1962

Radio Helsingissä kuullaan tällä viikolla kuvataiteilija Minna Henrikssonin ja teoreetikko, aktivisti Araba Evelyn Johnston-Arthurin Checkpoint Helsingin kanssa tuottama radiokuunnelma Festivaali 1962, joka vierailee uudelleen Helsingissä vuonna 1962 järjestetyn nuorisofestivaalin tapahtumapaikoilla.

Kuunnelma kuullaan ko­ko­naan Ra­dio Hel­sin­gin taa­juu­del­la per­jan­tai­na 18­.12­. klo 11–12. Otteita teoksesta kuullaan myös viikon mittaan Päi­vä­käm­meis­sä.

Reportaasimuotoinen teos tuo esiin Helsingin unohdettua ja hiljennettyä historiaa ja tutkii nykypäivänä kerrottua tarinaa Kylmästä sodasta.




Helsingissä järjestettiin kesällä 1962 poikkeuksellinen tapahtuma, Maailman nuorison ja ylioppilaiden rauhan ja ystävyyden festivaali, johon osallistui noin 14 000 nuorta edustaen 137 maata tai kansallisuutta.

Kyseessä oli yksi Suomen historian suurimmista kansainvälisistä tapahtumista, joka toi kaupunkiin ennennäkemättömän joukon vieraita ympäri maailmaa. Mukana oli juuri itsenäistyneiden siirtomaiden edustajia ja tulevia kuuluisuuksia, kuten Angela Davis ja Alice Walker sekä jazz-pioneerit Bill Dixon ja Archie Shepp. Myös suurvaltojen välisen kilpavarustelun suuri sankari Juri Gagarin saapui tuolloin Helsinkiin.

Festivaalin teema Rauha ja ystävyys ei miellyttänyt kaikkia. Se että kansainvälinen sosialistinen nuorisofestivaali järjestettiin nyt puolueettoman maan pääkaupungissa sai erityisesti USA:n ja CIA:n huolestumaan. Niinpä Helsingissä järjestettiin CIA:n tuella laaja vastafestivaali.

Suomalainen valtamedia boikotoi nuorisofestivaalia ja puoluekentän enemmistö toimi aktiivisesti sitä vastaan. Kansainvälistä huomiota herättivät erityisesti festivaalivastaiset ja rasistiset nuorisolevottomuudet, joiden taltuttamiseen poliisi käytti hevosia, pamppua ja kyynelkaasua. Sekä festivaali että antikommunistinen vastafestivaali käyttivät kulttuuria, taidetta ja musiikkia poliittisen kamppailun aseena. Amerikkalaista salonkijazzia ja Museum of Modern Artin abstraktia maalaustaidetta lennätettiin Helsinkiin.

Vakiintunut historia tulkitsee 1960-lukua idän ja lännen vastakkainasettelun kautta. Henriksson ja Johnston-Arthur katsovat tilannetta uudelleen ja jäljittävät vuoden 1962 nuorisofestivaalin unohdettuja puolia.

Työryhmän lähtökohtana on festivaalin kriittinen tarkastelu ohi perinteisten idän ja lännen tai festivaalin ja antifestivaalin välisten vastakkainasettelujen. He näkevät Helsingin tapahtumissa 1962 myös yhteneväisyyksiä nykypäivän tapahtumiin. Teoksessa kysytään: 

Onko Helsinki tänään avarakatseisempi? Osataanko täällä tunnistaa poikkeuksellisen ansiokas kulttuuriohjelma, vaikkei sen konteksti miellyttäisi?

Festivaali 1962 on osa Ahmed Al-Nawasin Checkpoint Helsingille kuratoimaa kolmiosaista ohjelmakokonaisuutta Hiljaisuuden muistit. Kuunnelman toteutukseen ovat osallistuneet myös Elina Izarra, Aino Korvensyrjä, Ruskeat tytöt ja Milena Solomun.




Araba Evelyn Johnston-Arthur on Washingtonissa ja Wienissä asuva aktivisti, teoreetikko ja kulttuuri- sekä yhteisötyöntekijä. Johnston-Arthur toimii valtio-opin ja maailman kielten ja kulttuurien lehtorina Howard-yliopistossa Washington DC:ssä ja työstää tieteidenvälistä väitöskirjaansa Institutionaalinen rasismi ja vastarinta afrikkalaisessa diasporassa Itävallassa. Hän on ollut mukana perustamassa mm. Pamoja – The Movement of the Young African Diaspora -liikettä ja toiminut luennoitsijana Wienin kuvataideakatemiassa ja Wienin yliopistossa.

Minna Henriksson on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka ilmaisumuotoja ovat mm. teksti, piirustus ja valokuva. Henriksson on kiinnostunut piilotetuista ja perustavanlaatuisista poliittisista prosesseista, jotka näyttäytyvät neutraaleina ja luonnollisina. Henriksson on osallistunut useisiin merkittäviin kansainvälisiin näyttelyihin, ja hänen töitään on esitelty lukuisissa yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hän on ehdolla antifasistisen ja demokratiaa edistävän Anni and Heinrich Sussmann taiteilijapalkinnon saajaksi.