Notes

9/9/2015

Havaintoja harjoittelijalta

 

Kun viime keväänä hain harjoitteluun Checkpoint Helsingille, olin kiinnostunut sen tavasta toimia taiteilijalähtöisesti, yhteisöllistä toimintakulttuuria ja tuoretta Helsinkiä rakentaen. 

Sosiologian ja kulttuuripolitiikan opiskelijana olin innostunut siitä, että Checkpoint Helsingillä on yhteiskunnallinen tulokulma toiminnassaan, johon liittyy tarpeellinen pyrkimys kyseenalaistaa olemassa olevia rakenteita, sekä olla keskustelun avaajana taiteen asemaa koskevissa kysymyksissä.

Kun pääsin aloittamaan harjoitteluni, huomasin Checkpoint Helsingin olevan paitsi kaikkea edellämainittua, myös paljon muuta. Pääsin mukaan Mammalian Diving Reflex -kollektiivin Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset -teoksen tuottamiseen, mikä oli monella tapaa koskettava prosessi. Se toimi käytännön esimerkkinä Checkpoint Helsingin arvoista.

Projektissa tartuttiin paikalliseen aidosti ja aivan paikallisten ihmisten ehdoilla. Siksi prosessi teoksen takana oli haastava ja yllättäväkin, sillä nyt olimme tekemisissä ihmisten – lapset ja yrittäjät – kanssa, joilla ei ollut välttämättä minkäänlaista kosketusta taidemaailman lainalaisuuksiin. On ollut hienoa nähdä, kuinka organisaatio pureutuu paikalliseen ja katsoo, mitä se tuo tullessaan.

Checkpoint Helsingin tuottamissa teoksissa on ollut vahvasti läsnä sosiaalinen aspekti: yleisö voi yhdessä kokea jotain lähiympäristössään. Checkpoint Helsinki puhuu teosten kautta ja taiteilija- ja kuraattorivalinnoillaan nostaa uusia, vaiennettujakin näkökulmia esiin.

Checkpoint Helsinki on tarjonnut mahtavan näköalapaikan siihen, miten asioita voi järjestää näikin kevyellä mallilla taidekentällä. Organisaation koko tiimi on ollut huippu, mutta ennen kaikkea inspiroiva. Asioita on rohkeasti pistetty tapahtumaan.

Harjoitteluni yksikään päivä ei ole ollut samanlainen ja ihmisten intohimo on ollut tarttuvaa. Checkpoint Helsingiltä saaduilla eväillä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita!

Terveisin,

 

Julia Hovi

13/8/2015

 

Muistiinpanoja Venetsiasta

 

Kelluva koululaiva Lagosissa, kokkikoulu sodan runteleman Palestiinan naisille, autonominen nykytaidekeskus Kapkaupungin lähiössä, valkoisen eliitin hallitseman taidemaailman ulkopuolella. Alaskassa sijaitseva kylä, jonka asukkaat kehittävät kollektiivisesti välineitä selvitäkseen ilmastonmuutoksesta. Taidemaailman sisäisiä hyväksikäytön rakenteita kritisoiva aktivisti- ja taideorganisaatio vanhassa satamavarastossa Venetsiassa.

Vaihtoehtoisia näkökulmia poliittisen historian merkkitapahtumiin. Näyttelyitä, jotka tuovat esiin alkuperäiskansojen kokemuksia modernin maailman kehityksestä. Riippumattomia mediakanavia. Abu Dhabissa orjuuden kaltaisissa oloissa elävien työläisten äänen vahvistamista taiteen foorumilla.

New Yorkissa toimiva taideorganisaatio Creative Time järjesti Venetsian biennaalin yhteydessä, vain muutama päivä sitten, kolmipäiväisen seminaarin. Siinä missä ’All the World’s Futures’ -teeman alle rakennettu biennaali pohtii yhteiskunnallisia ja poliittisia kysymyksiä, Creative Time Summit - The Curriculum -tapahtumassa keskityttiin tiedon tuottamiseen ja pedagogiaan vaihtoehtoisten tulevaisuuksien mahdollistajana.

Oppimisen ja tietämisen edellytys on uteliaisuus, sitoutuminen maailmaan. Seminaarissa esitellyt projektit eivät sanelleetkaan valmiita ideologisia totuuksia, vaan usein asettuivat kysymyksen muotoon. Mitä? Miten? Kuinka? Mitä jos? Tässä taide ei toimi yksinomaan valtavirran varjoihin jäävien kokemusten paljastajana, vaan myös tarjoaa alustan, jossa luova yhteiskunnallinen mielikuvitus voi toimia.

Checkpoint Helsingin toiminnan ytimessä on kysymys: mitä on tulevaisuuden nykytaide? Sen sijaan, että tuotantomme sitoutuisi yhteen tiettyyn taidemuotoon, sitä määrittelee tämän kysymyksen esittäminen uudelleen ja uudelleen. Jokainen teos tai ohjelmakokonaisuus on yhdenlainen vastaus tähän kysymykseen ja samalla ehdottaa paitsi taiteen määritelmää, myös sitä, millaista tulevaisuutta kohden meidän tulisi olla matkalla. Kysymys tulevaisuuden taiteesta avaakin tärkeän mahdollisuuden puntaroida nykypäivän arvoja.

Creative Time Summitiin osallistuminen vahvisti uskoani siihen, että valitsemamme reitti on oikea. Osallistavat ja poliittiset muodot saattavat vaikuttaa trendikkäiltä, mutta niiden ilmeneminen kertoo myös siitä, että vaihtoehtoisten yhteiskuntajärjestysten, historioiden, talouksien ja ilmaisumuotojen kehittämiselle on tarve.

Vaikka Venetsian biennaalin ja tämän seminaarin kaltaiset tapahtumat tuntuvat jäävän taidemaailman sisälle, on muistettava että niissä esitetyt taiteilijat ja instituutiot työskentelevät kukin valtaosan vuodesta omissa yhteisöissään, sitoutuneina niiden kehittämiseen.

Me – yksittäiset taiteilijat ja Checkpoint Helsingin kaltaiset taideorganisaatiot – emme tee taidetta taidemaailmalle. Teemme taidetta maailman kanssa. Ja on hyvä tietää, että emme ole tässä tekemisessämme yksin.

Hyvää elokuuta!

 

 

Terike Haapoja

hallituksen puheenjohtaja, Checkpoint Helsinki

 

PS Creative Time Summitin tallenteen voit katsoa täältä.

8/8/2015

3: Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset x Parturi-Kampaamo Shine

 

Vuosaaren Palvelukeskus Albatrossissa Kahvikujalla sijaitsee Parturi-Kampaamo Shine. Sen omistaja Pham Hong Ha on pyörittänyt liikettä neljän ja puolen vuoden ajan. Työntekijöitä on kuusi. Yrityksessä tarjotaan hiustenleikkausten ja -värjäysten lisäksi kynsistudion palveluita ja jalkahoitoja.

Pham Hong Ha ja liikkeen vastaavana toimiva Laura Teräs kertovat, että heidän kanta-asiakkaisiinsa kuuluu paljon läheisessä palvelutalossa asuvia iäkkäämpiä ihmisiä. Kampaamossa osataankin ottaa huomioon se, jos joku liikkuu hitaammin ja tiedetään, että juttelu ja kuulumisten vaihto on monelle tärkeä osa kampaamon tuolissa istumista.

Asiakaskunnasta johtuen permanenttien tekeminen kuuluu tämän kampaamon rutiineihin ehkä enemmän kuin monissa muissa paikoissa. Toisaalta nopeasti trendit näkyvät myös siinä, mitä asiakkaat pyytävät: tällä hetkellä viileät värisävyt ja pastellivärit ovat ajankohtaisia hiusvärien rintamalla myös Shinessa.

Parturi-Kampaamo Shine on yksi kuudesta Vuosaaressa toimivasta yrityksestä, joka on mukana Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset -projektissa. Kaupunginosan lapset esittelevät Pham Hong Han, Laura Teräksen ja kampaamon yleisölle 15.8. järjestettävillä kävelykierroksilla. Lisää projektista täältä.

 

7/8/2015

2: Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset x Kirjansitomo Jari Marttila

 

Vuosaaren Aurinkolahdesta löytyy yksi Helsingin harvinaisista kirjansitomoista, joissa kirjat sidotaan perinteisin menetelmin. Jari Marttila on pyörittänyt omaa sitomoa jo kymmenen vuotta, Leikosaarentien ja Gustav Pauligin kadun kulmassa se on toiminut vuoden ajan. 

Marttila korjaa esimerkiksi kirjastojen käytössä kuluneita kirjoja ja vanhoja nahkakantisia sukuraamattuja. Asiakkaat tilaavat myös mittatilaustyönä päivä- ja vieraskirjoja, sekä uusia kirjoja lehtien vuosikerroista ja erilaisista A4-tulosteista, kuten pöytäkirjat.  

Moni ottaa kirjan hyllystä vetämällä sitä selkämyksen yläreunasta, muta Marttila toteaa, että näin toimimalla selkämys voi ajan myötä revetä ja kirja päätyä korjattavaksi. Parempi ote on tarttua kirjaan sen kyljistä.

Kirjoista voi Marttilan mukaan huolehtia myös muistamalla puhdistaa ne säännöllisesti pölystä tai säilyttämällä niitä lasiovin varustetussa kirjahyllyssä.  

 

Kirjansitomo Jari Marttila on yksi kuudesta Vuosaaressa toimivasta yrityksestä, joka on mukana Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset -projektissa. Kaupunginosan lapset esittelevät Marttilan ja kirjansitomon yleisölle 15.8. järjestettävillä kävelykierroksilla. Lisää projektista täältä.

 

6/8/2015

1: Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset x Eestin Herkut

 

Eestin Herkut on virolaisiin elintarvikkeisiin erikoistunut kauppa Vuosaaren Leikosaarentiellä. Sen asiakkaiden suosikkituotteita ovat musta leipä, smetana ja virolaiset täytekakut. Kaupan myydyimpiä tuotteita on myös rahka. 

Eestin Herkkujen myymälävastaava Kaja Kraak antoi reseptin lettuihin virolaisittain: 

 

Letturullat rahkalla

 

Letut:

0,5 l maitoa

2 kananmunaa

50 g sokeria

400 g erikoisvehnäjauhoja

paistamiseen rypsiöljyä

 

Sekoita munien rakenne rikki ja lisää muut aineet. Paista letut kuumalla pannulla.

 

Täyte:

200 g vaniljalla maustettua rahkaa

50 g sokeria

200 g vispikermaa

 

Sekoita aineet, levitä täyte letun päälle ja kääri rullaksi.

 

Hyvää ruokahalua!

 

 

Eestin Herkut on yksi kuudesta Vuosaaressa toimivasta yrityksestä, joka on mukana Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset -projektissa. Kaupunginosan lapset esittelevät kaupan ja myymälävastaava Kaja Kraakin yleisölle 15.8. järjestettävillä kävelykierroksilla. Lisää projektista täältä.

 

 

 

24/6/2015

 

Ensimmäinen uutiskirjeemme: haluan sen kunniaksi jakaa kanssanne erään kuvan. 

Siinä runoilija Jevgeni Jevtušenko lukee runojaan, edessään stadionin verran ihmisiä. Vuosi on 1978.

Huomaat ehkä että kyseessä ei ole multimedia-show. Ei ole projektoreita, jotka heijastaisivat hänen kuvaansa taustalle. Ihmiset takariveissä saavat tuskin selvää hänen kasvoistaan, hän on niin kaukana.

Mutta he näkevät toisensa. Sen miten paljon heitä siellä on, taustoiltaan ja sosiaalisilta piireiltään erilaisia ihmisiä. Lisäksi he näkevät, aika helposti, että eroavaisuuksistaan huolimatta on olemassa jotain, mitä he jakavat.

Viileänä päivänä tuhannet ihmiset ovat ilmaantuneet stadionille kuuntelemaan runoja. Naiset eturivissä istuvat takit yllään.

Kuva on maaginen.

Kerta toisensa jälkeen se palauttaa uskoni taiteen mahdollisuuksiin luoda erityislaatuisia tiloja, jotka uhmaavat eri aikakausina suosiossa olevien ajattelutapojen taustalla piilevää logiikkaa.

Ajassa jossa elämme on tärkeämpää kuin ehkä koskaan etsiä näitä tiloja, jotka laajentavat ymmärrystämme siitä mikä on mahdollista, luovat ohimeneviä yhteisöjä ja pitkäaikaisia yhteyksiä.

Olemme Checkpoint Helsingissä aloittaneet kolmannen vuotemme, ja odotan ainutlaatuisten, maagisten hetkien, kiehtovien taiteellisten näkemysten ja kuraatoriaalisten lähestymistapojen jakamista kanssanne. Olen utelias näkemään, millaisia jaettuja tiloja luomme yhdessä.

 

Nähdään pian! Kaunista kesää, 

Eva Neklyaeva

Checkpoint Helsingin johtaja