Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Checkpoint Helsingin Odd Bird -näyttelyyn elo-syyskuussa 2014 osallistui 9 nuorta taiteilijaa eurooppalaisista taidekorkeakouluista:
Amsterdamilainen Esther Brakenhoff (s. 1974) keskittyy työssään tilan ja paikan havannointiin. Eri tekniikoiden, kuten piirtäminen, veistäminen ja valokuvaus, hän tutkii, miten me suhtaudumme maailmaan ympärillämme aistiemme kautta.
Havannoinnin lisäksi Brakenhoff on kiinnostunut siitä, miten vuorovaikutamme, elämme ja kartoitamme tilaa ja paikkaa. Ohjekirjat, pohjapiirrokset, tiekartat, Google maps ja Google glass näyttävät abstraktin kuvan maailmasta, mutta myös manipuloivat tätä kuvaa ja vuorovaikutustamme sen kanssa. Brakenhoff uudelleenkäyttää näitä materiaaleja luodakseen uutta tietoisuutta paikasta ja tilasta. Abstraktio ja visuaalinen etäisyys tasapainottuvat keskittymällä materiaaliin, tuntoherkkyyteen ja työprosessiin.
Victoria Durnak (s. 1989) on taiteilija ja kirjailija, joka asuu ja työskentelee Oslossa ja opiskelee Oslon Kuvataideakatemiassa. Durnakin teoksissa menneisyyden ja tulevaisuuden sattumanvaraiset kohtaamiset sekoittuvat taiteilijan kerronnassa eletyn kokemuksen sekasotkuksi.
Durnakin tarinat voivat olla henkilökohtaisia, aikayhteydestään irrotettuja tai toisten kertomia, mutta kuitenkin taiteilijan itsensä ohjaamia ja kokoon laittamia. Henkilökohtaiset mytologiat avautuvat hänen esitystensä kautta, ei vain elämästä taidetta tehden, vaan myös asettamalla itsensä outoihin tilanteisiin, joissa mistä tahansa tapahtumasta saattaa tulla taidetta.
Durnakin performanssissa Architecture in Helsinki taiteilija luennoi kadonneesta suomalaisesta ystävästään. Performanssi esitetiin näyttelyn Odd Bird avajaisissa ja Taiteiden yönä Kuva/Tilassa.
Chris Fielder (s. 1980) asuu ja työskentelee pohjois-Englannissa. Hän opiskeli kuvataiteita Leedsin yliopistossa ja valmistui 2014.
Odd Bird-näyttelyssä oli esillä Chris Fielderin Helsinki Island Work -installaatio.
"Odd Birdin työssä haastoin itseni jättämään pois päätepisteen ja nostin etualalle itse prosessin autonomiset suunnitelmat. Kuljen Helsingissä ulkomaalaisena, turistina."
Harrie Liveart (Meri Linna ja Saija Kassinen) on vuonna 2010 alkanut kahden helsinkiläisen taiteilijan yhteistyö. Teokset liittyvät useimmiten aikaan, kestoon, paikkaan ja materiaaleihin. Harrie Liveart tekee installaatioita ja performansseja. Performatiivisella puolella on harvoin selkeää alkua tai loppua, täten taiteilijaduo näkee työskentelymetodinsa live art -taiteena.
Harrie Liveart perustuu taiteilijaduon yhteisiin ideoihin yksilöllisten kiinnostuksien sijaan. Molemmat taiteilijat tekevät myös itsenäistä taiteellista työtä.
Harrie Liveart osallistui Odd Bird -näyttelyyn videoteoksella Odd Bird.
Maria Malmberg (s. 1981) on syntynyt Eckernfördessä pohjois-Saksassa. Hän opiskelee Kielissä Muthesiuksen kuvataideakatemiassa (Muthesius Kunsthochschule).
Odd Bird -näyttelyssä häneltä nähtiin muun muassa installaatio Every Single Day There Is Another Spider Waiting for Me in My Towel.
Ronja Kim Pedersen (s. 1989 Malmö) eli lapsuutensa äidinsä kanssa Kööpenhaminassa ja muutti teini-ikäisenä Ängleholmiin, Ruotsiin elämään isänsä ja tämän vaimon kanssa. Pedersen opiskelee Tukholman Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa (Kungliga Konsthögskolan).
Pedersenin taiteellinen työ pyörii henkilökohtaisen, likaisen ja kielletyn itsen ympärillä. Hän näkee vaivaa kertoakseen tarinoita asioista, joita koemme, mutta joista emme mielellämme puhu. Tähän Pedersen käyttää eri välineitä, video- ja veistostaiteen ollessa näkyvämpiä metodeja itseilmaisulle.
Annamaria Tatu (s. 1981) syntyi Romaniassa. Hän opiskelee Wienin Taidekorkeakoulussa (Academy of Fine Arts).
"Arkkitehtuuri narratiivin säilönä. Arkkitehtuuri muistona. Löydetty tila ja objekti menneiden tapahtumien imijänä. Henkilökohtaisten muistojen heijastaminen tuntemattomaan tilaan. Kuinka muistamme paikkoja. Kuinka paikat muistavat."
Odd Bird -näyttelyssä Tatulta nähtiin installaatio Absent Recollections (The Bathroom).
Berkay Tezcan (s.1990) on kotoisin Istanbulista, missä hän opiskelee Marmaran yliopiston kuvataiteen laitoksella.
Hänen taiteensa teemat pohjautuvat Turkin poliittiseen ilmapiiriin sekä sivilisaatioon vaikuttavien poliittisten ja sosiaalisten muutosten määrittelyyn.
Kristin Wiking (s. 1987) syntyi Hedesundassa, Ruotsissa. Tällä hetkellä hän opiskelee Kuvataideakatemian tila-aikataiteen koulutusohjelmassa.
Odd Bird-näyttelyssä oli esillä Kristin Wikingin Hau hau vov vov woof woof -installaatio.