08-09/2014

Odd Bird -näyttely

Odd Bird – Euroopan taideakatemioiden oudot linnut Kuva/Tilassa 16.8.–7.9.2014

Taideyliopiston Kuvataideakatemian v. 2014 näyttelysyksyn avasi kansainvälinen taideopiskelijoiden ryhmänäyttely Odd Bird. Mukana oli nuoria taiteilijoita kahdeksasta maasta ympäri Eurooppaa. Näyttelyn konseptista ja taiteilijavalinnoista vastasivat Kuvataideakatemia ja Checkpoint Helsinki.

Kuva/Tilassa esillä oleva näyttely oli katsaus eurooppalaisissa taideakatemioissa juuri nyt syntyvään taiteeseen. Kymmenen nuoren taiteilijan teokset enteilevät suuntia, joihin taide on menossa. Internet on poistanut ajan ja välimatkojen, keskustan ja periferian merkityksen. Onko tästä syntyvä samanaikaisuus luonut uusia kehyksiä taiteen tekemiselle, yhdenmukaistanut taiteilijoiden toimintaa tai kenties jopa kaventanut sitä?


Vastausta kysyttiin Kuvataideakatemian kumppanitaideyliopistojen opettajilta: onko heidän kouluissaan outolintuja, joilla on näkemystä ja uskallusta tehdä asioita totutusta poikkeavalla tavalla? Toistasataa portfoliota ja ehdotusta vahvisti entisestään Kuvataideakatemian opettajakunnan kansainvälisissä opiskelijatyöpajoissa tekemiä huomioita samankaltaisuuden ja jonkinlaisen ajankuvan (”zeitgeist”) ilmenemisestä. 


Yli kolmestakymmenestä eri yliopistoista saamamme hakemukset näyttivät jotakuinkin valtavirrassa liikkuvalta nykytaiteelta. Kartoittaessamme kysymyksemme edellyttämiä uusia ja erilaisia taiteen tekemisen ja taiteilijuuden esimerkkejä esiin nousi seitsemän opiskelijaa Hollannista, Itävallasta, Ruotsista, Englannista, Turkista, Norjasta ja Saksasta. Joukkoon pääsi myös kolme Kuvataideakatemian opiskelijaa, kertoo näyttelyn taiteilijavalinnoista vastannut kuvataiteilija Seppo Salminen.


Akatemian ulkopuolista näkemystä taiteilijavalintoihin toi Checkpoint Helsinki.Emme hakeneet näyttelylle yhtenäistä ilmettä vaan jokainen taiteilija on oman näköisensä. Yhteistä heille on, että jokaiselta löytyy anarkistinen ote taiteen tekemiseen, toteaa kuvataiteilija Markus Kåhre Checkpoint Helsingistä.

Taiteilijat: Esther Brakenhoff (Amsterdam), Victoria Durnak (Oslo), Chris Fielder (Leeds), Harrie Liveart (Helsinki), Maria Malmberg (Kiel), Ronja Kim Pedersen (Tukholma), Annamaria Tatu (Wien), Berkay Tezcan (Istanbul), Kristin Wiking (Helsinki).