Pan African Space Station 13.4.-16.4.2016
Chimurenga Library 13.4.-28.5.2016
Voidaanko mennyt, jota nykyisyys ei vielä ole saavuttanut, kutsua kummittelemaan nykyisyyden vaihtoehtona?
Cape Townissa toimivan Chimurenga-ryhmän installaatio Chimurenga Library ja pop-up radioasema Pan African Space Station soluttautuvat Kallion kirjastoon huhti-toukokuussa 2016. Chimurenga on eteläafrikkalainen toimituskollektiivi ja Afrikkaa koskevan vapaan ajattelun ja poliittisen reflektion innovatiivinen alusta. Helsingissä ryhmä kartoittaa erityisesti Kallion kirjaston musiikki- ja multimediakokoelmia ja luo vaihtoehtoisen reitin kirjaston kokoelmiin, live-studion keskustelulle ja musiikille sekä ympäriston tulevaan suuntautuvalle arkistolle.
Interventio jatkaa Chimurengan Afrikan maiden itsenäistymistä seurannutta utooppista hetkeä jäljittävää tutkimustyötä. Tuolloin, 1960-luvulta alkaen, sarja Dakarissa, Algiersissa, Lagosissa ja Kinshasassa järjestettyjä pan-afrikkalaisia festivaaleja toimi uusien, mantereen laajuisten poliittisten ja kulttuuristen visioiden laboratorioina. FESTAC 77 (Lagos 1977) ja sen edeltäjät, Ensimmäinen Mustan Taiteen Maailmanfestivaali (Dakar 1966), Ensimmäinen Pan-afrikkalainen Festivaali (Algiers 1969) ja Zaire 74 (Kinshasa 1974) tarjosivat jaetun näkymän tulevaan Afrikkaan.
Tämä Afrikka on paitsi maantieteellinen todellisuus myös konstruktio, manner, jonka rajat liikkuvat globaalien rodullisten identiteettien ja vallan sommitelmien liikkeen mukaan. Rakentaen aikaisempien tutkimusalustojensa varaan, jotka olivat esillä Cape Townissa, Lagosissa, San Franciscossa, Sharjahissa, Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa, Chimurenga kartoittaa uudelleen pan-afrikkalaista kuvittelukykyä ja kulttuurisia visioita Helsingissä. Olennaista ei ole menneen toistaminen sellaisena kuin se tapahtui vaan sen itsepintaisuus, mikä ei koskaan todellisuudessa tapahtunut, mutta olisi voinut tapahtua.
Kallion kirjasto muuntuu myös radioaseman live-studioksi, jossa eri todellisuudet ja kokemukset kietoutuvat toisiinsa – osallistujille ja kuulijoille tarjotaan ajatuksia utopiasta ja sorrosta, historiasta ja tulevaisuudesta, rajoista, ajasta, taiteesta ja teknologiasta. 13.-16.4.2016 järjestettävän Pan African Space Station -lähetyksen ohjelma sisältää musiikkia, keskusteluita, matkakertomuksia ja esityksiä paikallisten muusikoiden, toimittajien, kirjoittajien, kuraattoreiden ja elokuvantekijöiden kanssa. Chimurenga Library taas kartoittaa joukon tilan poikki kulkevia “reittejä”. Reitin kartta yhdistää toisiinsa kirjoja, levyjä ja muuta aineistoa kirjaston kokoelmista ja tuo esiin vaihdon ja yhteistyön verkostoja, jotka ylittävät paikan, ajan, tieteenalat ja ideologiat.
Chimurengan – ryhmän nimi tulee Shona-kielen sanasta ja merkitsee vapaustaistelua –perusti Ntone Edjabe vuonna 2002. Kollektiivi on kehittynyt uuden ja elinvoimaisen, yli Afrikan ulottuvan kulttuurisen ja poliittisen projektion monimuotoiseksi alustaksi. Se tuo yhteen lukemattomia ääniä koko mantereelta sekä diasporasta erityisesti musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteen alueelta. Chimurenga mm. julkaisee samannimistä kulttuuria, taidetta ja politiikkaa käsittelevää aikakausjulkaisua sekä neljä kertaa vuodessa ilmestyvää The Chronic -sanomalehteä. Chimurenga Library on pan-afrikkalaisten julkaisujen ja henkilökohtaisten kirjojen verkkotietokanta ja Pan African Space Station nettiradiokanava ja live-studio.
Helsingin Pan African Space Stationin ohjelmasta vastaa Chimurenga (Ntone Edjabe, Graeme Arendse ja Stacy Hardy), yhteistyössä Third Space-kollektiivin (Ahmed Al-Nawas ja Christopher Wessels) ja taidejulkaisu Rab-Rabin (Sezgin Boynik) kanssa. Vierailevia esiintyjiä ja puhujia ovat: Sonya Lindfors, Sasha Huber, Hassan Blasim, Koko Hubara, Dope Saint Jude, Angel-Ho, Jowan Safadi, Aino Korvensyrjä, Hosni Boudali, Tricont-kollektiivi, Ali Akbar Mehta, David Muoz, Ayiekooto ja monet muut.
chimurenga.co.za
chimurengachronic.co.za
panafricanspacestation.org.za
powersexmoneyreader.org.za
chimurengalibrary.co.za
Kuvat: Noora Geagea
Pan African Space Station 13.4.-16.4.2016 - ohjelma
Ohjelmaa voi seurata radioaseman live-studiossa Kallion kirjaston kupolisalissa, tai suorana lähetyksinä nettiradion kautta: panafricanspacestation.org.za
Keskiviikko 13.4.
Klo 15 Third Space
Kieli: englanti
Third Space lintsaa Pan African Space Stationissa ja agitoi uusien kansalaistottelemattomuuden ja -tottelevaisuuden muotojen puolesta, joissa kaikuvat menneisyyden ja nykyisyyden ponnistelut sekä unohdetut, muistetut ja uudelleenmiksatut äänet.
Third Space on helsinkiläinen taidekollektiivi, jonka tavoitteena on ravistella vierauteen liittyviä ennakkokäsityksiä. Rajoja rikkova, kansainvälinen toimija pyrkii pyyhkimään meitä erottavia näkymättömiä rajoja. Ryhmän ilmaisukeinoja ovat äänitaide, kuvataidee, performanssi ja sanataide.
Klo 16 Aino Korvensyrjä ja TRICONT
Kieli: suomi
Miten ryhmä Helsingissä asuvia nuoria alkoi pitää itseään kolmannen maailman vapautusliikkeiden, kansalaisoikeus- ja anti-apartheidkamppailujen aktiivisina tukijoina? Tricont-ryhmän jäsenet, mm.
Anja Koski-Jännes,
Viveca Hedengren ja
Mikko Pyhälä selaavat uudelleen internationalistisen solidaarisuuden ja aktivistisen tiedonvälityksen materiaaleja 1960- ja 70-lukujen vaihteesta. Keskustelun juontaa
Aino Korvensyrjä.
Klo 17 Third Spacen ohjelmaa
Klo 18 Third Spacen ohjelmaa
Klo 19-20 Rab-Rab & Sezgin Boynik: Amiri Barakan perintö
Kieli: englanti
Barakan mukaan blues-musiikin poliittinen ydin on sen rooli afro-amerikkalaisten taiteellisen ja kulttuurisen vastarinnan ilmaisumuotona. Sezgin Boynik kertoo juontamassaan ohjelmassa, miten blues on vaikuttanut
free jazzin ymmärtämiseen. Ohjelman nimiä ovat
Archie Shepp, Jayne Cortez, Jean-Louis Comolli, Horace Campbell, Frank Kofsky, George H. Lewis, Zora Neale Hurston.
Sezgin Boynik on kokeelliseen taiteeseen ja poliittiseen osallistumiseen keskittyvän
Rab-Rab -julkaisun päätoimittaja. Englanninkielinen julkaisu ilmestyy kahdesti vuodessa.
Torstai 14.4.
Klo 15 Talkshow: Koko Hubara feat. spoken word -artistit Laura Eklund Nhaga & Eden Gebra
Kieli: suomi
Keskustelu suomen kielestä ja ruskeasta tyttöydestä: helsinkiläisten, nousevien spoken word -artistien,
Laura Eklund Nhagan ja
Eden Gebran haastattelu, toimittaa kirjoittaja
Koko Hubara.
Klo 16 Third Space: taiteilija Sasha Huber
Kieli: englanti
Sasha Huber on sveitsiläis-haitilainen kuvataiteilija, joka asuu Helsingissä. Hän työskentelee performanssin, videon, valokuvan ja julkaisujen muodossa - ja toteuttaa muotokuvia niittipyssyllä tietoisena välineen aseeseen viittaavasta symboliikasta. Hänen taiteensa tarkastelee historiallisia traumoja ja niiden vaikutuksia nykyhetkeen.
Klo 17 Dope Saint Jude, Angel-Ho, Ntone Edjabe ja Koko Hubara
Kieli: englanti
Nuoret eteläafrikkalaiset taiteilijat ja aktivistit
Dope Saint Jude ja
Angel-Ho, Chimurengan perustaja
Ntone Edjabe ja kirjoittaja
Koko Hubara keskustelevat koulutuksen ja tiedon tuotannon vaihtoehtoisista alustoista ja metodeista. Keskustelu on osa
In–Between: Art, Education, and Politics in the Post Welfare State konferenssi- ja nykytaidetapahtumaa. Sen teema on taiteen ja taidekasvatuksen rooli aikana, jona hyvinvointivaltio on poliittisessa ja taloudellisessa kriisissä.
Klo 18 Third Space
Klo 19-20 Rab-Rab Teorioita improvisaatiosta ja kapitalismista
Kieli: englanti
Rab-Rab -julkaisun päätoimittaja
Sezgin Boynik ja muusikko
Taneli Viitahuhta keskustelevat musiikin ja politiikan suhteista.
Perjantai 15.4.
Klo 15 Third Space / SOUND ROOM: Ali Akbar Mehta & null.void;performance
Klo 16 Third Space / SOUND ROOM: Hosni Boudali
Klo 17 Kirjailija Hassan Blasim
Kieli: englanti
Kuraattori
Ahmed Al-Nawas keskustelee irakilaisen kirjailija
Hassan Blasimin kanssa kansallisten arkistojen menettämisestä ja musiikin etsimisestä.
Klo 18.15 Rab-Rab: Cornelius Cardew & Great Learning
Kieli: englanti & musiikki
Ohjelman lähtökohtana on
Cornelius Cardrew'n tasa-arvoinen käsitys musiikin tekemisestä.
Sezgin Boynik, Sergio Castrillón ja
Taneli Viitahuhta keskustelevat musiikin kautta oppimisen poliittisista ulottuvuuksista.
Klo 19-20 Sergio Castrillión musiikkia ja Taneli Viitahuhdan improvisointia
Sergio Castrillión on säveltäjä, improvisoija, performanssitaiteilija ja sellisti joka on kiinnostunut äänestä kaikissa sen luovissa muodoissa. Hänen sävellyksensä sisältävät akustisia instumentteja, elektroakustiikkaa ja multimediaa. Ohjelmassa kuullaan Castrillónin sellosoolon lisäksi Taneli Viitahuhdan (alttosaksofoni) ja Castrillónin improvisaatiota.
Lauantai 16.4.
Klo 13 Koreografi Sonya Lindfors
Sonya Lindfors on helsinkiläinen koreografi, esiintyjä, kuraattori ja taiteellinen johtaja. Hän on toiminut taidekentällä freelancerina vuodesta 2011. Lindfors on myös
UrbanApa:n perustaja ja taiteellinen johtaja. Työssään hän käsittelee vallan, autenttisuuden, poissulkemisen ja johonkin kuulumisen teemoja. Tällä hetkellä hän työskentelee erityisesti mustuuden, kulttuurisen omimisen, pahojen tyttöjen ja keinotekoisuuden aiheiden kanssa. Lindforsin uusin teos
Noble Savage saa ensi-iltansa Zodiakissa 19.4.2016.
Klo 14 Rab-Rab & Sezgin Boynik
Kieli: englanti
Sezgin Boynik juontaa keskustelua antifasistisesta ajattelusta ja nykyajan antifasistisen toiminnan kysymyksistä. Keskustelussa mukana mm. punk, anarkismi ja ammattiyhdistysliike.
Klo 15 Third Spacen ohjelmaa
Klo 16.15 Ahmed Al-Nawas ja Minna Henriksson: Festivaali 1962
Kuraattori
Ahmed Al-Nawas ja kuvataiteilija
Minna Henriksson keskustelevat Helsingin vuoden 1962 nuorisofestivaaliin perustuvan
Festivaali 1962 -radiokuunnelman pohjalta.
Klo 17-18 Jowan Safadin musiikkia
Jowan Safadi on palestiinalainen laulaja ja muusikko, joka on arabimaiden vaihtoehtomusiikkiskenen edelläkävijöitä. Safadin laulujen sanoitusten aineksia ovat henkilökohtainen pohdiskelu yhdistettynä laajoihin aiheisiin, kuten politiikkaan, uskontoon, filosofiaan ja seksuaalisuuteen. Safadi päätyi hiljattain israelilaisten, palestiinalaisten ja kansainvälisten lehtien otsikoihin, kun hän esitti kappaleensa "To Be an Arab", jolla hän laulaa heprean kielellä ja esittää näin vahvan viestin Israelin valtiolle.
Safadi on parhaillaan Helsingissä Safe Haven -turvaresidenssissä, joka on suunnattu ilmaisunvapauden uhkaa asuinmaassaan kohtaaville taiteen ammattilaisille. Safe Haven Helsinki -residenssiä järjestävät Perpetuum Mobile ja Helsinki International Artist Programme, ja sitä rahoittaa Helsingin kaupunki.