Checkpoint Helsinki ja Kansallismuseo aloittavat yhteistyön

Checkpoint Helsinki ja Kansallismuseo aloittavat yhteistyön, jossa ajankohtaisin kansainvälinen nykytaide ja perinteikäs suomalainen museoympäristö kohtaavat.

Checkpoint Helsinki tuottaa Kansallismuseolle teoskokonaisuuden, joka nähdään Seurasaaren ulkomuseossa kesällä 2016. Teoskonseptista, paikan ja taiteilijoiden valinnoista vastaa kuraattori Joanna Warsza, joka on yksi Checkpoint Helsingin Helsinkiin vuosina 2015–2016 kutsumista kansainvälisistä kuraattoreista.

Seurasaaressa nähtävien teosten taiteilijoita ovat muun muassa kansainvälisesti tunnetut Kader Attia, Annika Eriksson ja Natascha Sadr Haghighian. He tarkastelevat ja kommentoivat teoksissaan tuoreista näkökulmista Seurasaaren esittämää kuvaa suomalaisen elämän historiasta. Näyttelyn oheisohjelmaan kuuluu keskustelutilaisuuksia, opastettuja kierroksia ja elokuvanäytöksiä.

”Yhteistyö Checkpointin kanssa antaa Suomen Kansallismuseolle mahdollisuuden esitellä yli satavuotiaan Seurasaaren ulkomuseon taloja ja interiöörejä tavoilla, joilla museokävijät ja saaressa kulkijat eivät välttämättä aina niitä hoksaa katsoa. Ulkomuseo on helsinkiläiseen elämään kiinteästi kuuluva klassikko, jonka rakennukset kertovat monitasoisia tarinoita suomalaisten historiasta ja menneistä sukupolvista”, Seurasaaren ulkomuseosta vastaava intendentti Mikko Teräsvirta sanoo.

Algeriassa ja Pariisissa kasvanut Kader Attia (s.1970) tunnetaan etenkin kolonialismin perintöä ja länsimaiden kulttuurisen valta-aseman seurauksia tutkivista teoksistaan. Hänen teoksiaan on nähty mm. Kasselin Documenta-näyttelykokonaisuudessa vuonna 2012.

Ruotsalainen Annika Eriksson (s. 1956) tunnetaan arkipäiväisiä tilanteita sivuavista, esimerkiksi kaupunkitilaa, aikakäsitystä ja valtarakenteita kyseenalaistavista teoksistaan.

Berliinissä ja Teheranissa elävä kuvataiteilija Natascha Sadr Haghighian (s.1968) on kiinnostunut katseesta, vallasta ja moderniin yhteiskuntaan kuuluvista abstrakteista rakenteista.

Tukholman Konstfackin CuratorLabin johtajana toimiva Joanna Warsza (s. 1976) liikkuu työssään visuaalisen ja esittävän taiteen sekä arkkitehtuurin alueilla. Hän on kuratoinut nykytaidetta kulttuurihistorialliseen ympäristöön myös aiemmin ja tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Tukholman Skansenin ulkomuseon kanssa.

”Rakastamme Helsinkiä, ja Seurasaari on meille tärkeä museo ja paikka. Olemme iloisia, että Joanna Warsza valitsi näin kiinnostavan ja yllättävän lokaation projektille. Seurasaari tarjoaa nykytaiteelle rikkaan kontekstin, ja odotamme uteliaina millaisen vuorovaikutuksen taiteilijat rakentavat Seurasaaren ja sen historian kanssa”, Checkpoint Helsingin toiminnanjohtaja Eva Neklyaeva sanoo.

Checkpoint Helsingin kevään 2015 ohjelmistossa nähdään ruotsalaisen taiteilijaduo Goldin+Sennebyn teos On a Long Enough Timeline The Survival Rate For Everyone Drops to Zero. Cirkossa 25.–27.5. esitettävä teos yhdistää talouden ja taikuuden. 

Lokakuussa 2015 käynnistyvässä ohjelmakokonaisuudessa Hiljaisuuden muisti(t) tarkastellaan vaihtoehtoisia ja hiljennettyjä näkökulmia Helsingin historiaan. Kuraattori Ahmed Al-Nawas on kutsunut kolmiosaiseen projektiin mukaan mm. Maryan Abdulkarimin, Pauliina Feodoroffin sekä etelä-afrikkalaisen Chimurenga-kollektiivin.

 

Lisätiedot:

Eva Neklyaeva, toiminnanjohtaja, Checkpoint Helsinki, +358 41 524 2871, eva@checkpointhelsinki.org

Mikko Teräsvirta, intendentti, Kansallismuseo, +358 40 128 6374, mikko.terasvirta@kansallismuseo.fi