25/07/2015 Isokyrö

Klas Eriksson

Forza Rosa Fluff

Ruotsalaistaiteilija Klas Erikssonin (s. 1976) Forza Rosa Fluff on julkisessa tilassa tapahtuva hetkellinen veistos, joka muuttaa kokemuksemme tutusta paikasta. Monumentaalisen, mutta aineettoman teoksen materiaalina käytetään värillistä savua.

Forza Rosa Fluff tarjoaa yhteisöllisen kokemuksen, jossa tila otetaan hetkeksi haltuun fyysisiä jälkiä jättämättä. Se muokkaa kokemuksellisesti ja visuaalisesti tutun paikan rajoja ja merkityksiä.

Eriksson on toteuttanut samaan konseptiin perustuvan teoksen aiemmin vaihtelevissa paikoissa - usein kaupunkiympäristöissä - kuten Tallinnassa vuonna 2013 nähty LMAO sekä Kööpenhaminan parlamenttitalon edustalla 2012 esitetty Mono Colored Atmosphere.

Forza Rosa Fluff esitettiin lauantaina 25.7.2015 klo 17 Pohjanmaan Isossakyrössä, maatalouden Sirpistä Puimuriin -perinnetapahtuman yhteydessä. Esityspaikka oli kiehtovan historian omaava Perttilän siltatie Kyrö Distillery Companyn tislaamorakennuksen läheisyydessä.

Teos toteutettiin yhteistyössä Kyrö Distillery Companyn ja Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteen kanssa. Se tuli huomatuksi myös valtakunnallisesti, vaaleanpunaisen savupilven tultua autoilijoita vastaan.  

Isokyrö antoi Erikssonin teokselle komeat puitteet. Paikkakunnalta löytyy muun muassa rautakauden suokalmisto Leväluhdan uhrilähde, Suuressa Pohjan sodassa vuonna 1714 käydyn Napuen taistelun muistomerkki sekä vuodesta 1304 samassa paikassa toiminut vanha harmaakivikirkko.

Teoksen esityspaikka Perttilän silta on Suomen ensimmäinen ja vanhin liikenteelle yhä avoin teräsrakenteinen riippusilta. Se on rakennettu vuosina 1909-1910.

Ks. myös: 

Klaseriksson.org

Mono Colored Atmosphere by Klas Eriksson - Copenhagen Art Festival

 

Kuva: Forza Rosa Fluff, testaus Isossakyrössä 24.7.2015