05/2015 Cirko, Helsinki

Goldin+Senneby x Malin Nilsson

On a Long Enough Timeline The Survival Rate For Everyone Drops to Zero

On a Long Enough Timeline The Survival Rate For Everyone Drops to Zero yhdistää taikuriesityksissä käytetyt metodit pörssikaupasta tuttuun ns. lyhyeksi myyntiin eli shorttaukseen.

Teoksessa lyhyeksi myynti, short selling, ja taikuus näyttäytyvät niiden totuttujen merkitysten ulkopuolella. Lyhyeksi myyntiä käytetään taloudellisena aseena ja taikurin hyödyntämiä tekniikoita ja metodeja maailmaan laajemmin vaikuttaen.

Taloustermi ’lyhyeksi myynti’ viittaa jonkin sellaisen myymiseen, jota myyjä ei vielä omista. Myyjän tarkoituksena on ostaa myymänsä kurssilaskun jälkeen myyntikurssia halvemmalla ja tehdä voittoa, kun tämä jokin – osake, valtio, valuutta tai hyödyke – menettää arvoaan. Menestyksekkäät lyhyeksi myyjät hyötyvät siten muiden epäonnistumisista, petoksesta ja korruptiosta. Myös huhuista ja skandaaleista on heille etua.

Sekä lyhyeksi myyjien että taikurien toiminnan tavoitteena on vaikuttaa ihmisten käsitykseen todellisuudesta. He ovat riippuvaisia salaisuuksista, eivätkä kummatkaan halua paljastaa menestyksensä saloja.

Malin Nilsson on kansainvälisesti tunnettu taikuri, joka on työskennellyt Goldin+Sennebyn kanssa vuodesta 2011. Hän on esiintynyt muun muassa Chat Noir -kabareessa Norjassa, Espanjassa, Portugalissa ja Saksassa. Hän on myös vieraillut Tukholman Dramatenissa ja pitänyt 70 esitystä Hollywoodin Magic Castlessa.

Checkpoint Helsingin tilausteoksen On a Long Enough Timeline The Survival Rate For Everyone Drops to Zero esitykset nähtiin Cirkossa Helsingissä 25.–27.5. 2015. 

Teokseen liittyvä seminaari taiteesta, taikuudesta ja taloudesta järjestettiin Cirkossa 27.5.2015. Moderaattorina kuraattori Jussi Koitela. Lue täältä Saara Hacklinin seminaarissa pitämään puheenvuoroon perustuva essee Goldin+Sennebyn teoksesta.

Talking Point: Jari Ojala

Jari Ojala otti vastaan ruotsalaisduo Goldin+Sennebyn ja taikuri Malin Nilssonin esittämän haasteen ja lähti vartioimaan leipää, jonka sisään oli leivottu ennustus päivän talousuutisista.



SK: Mukava tavata sinua, Jari, vielä näin esitysten jälkeen. Kertoisitko vielä kuka olet ja mitä teet?

JO: Olen SOL Palveluiden monipalveluesimies. Olen toiminut yli 21 vuotta vartiointialalla erilaisissa tehtävissä. Nykyisin teen pääasiassa esimies- ja suunnittelutöitä, sekä tarvittaessa kentällä tällaisia erikoisempia tai korkeamman riskin toimeksiantoja.


SK: Miten työpaikallasi reagoitiin, kun teitä pyydettiin vartioimaan taikuriesityksen leipää?

JO: Saimme tiedustelun leivän vartiointikeikasta sähköpostitse. Kun luimme sitä esimieheni kanssa, mietimme kyllä hymyssä suin, että ymmärsimmekö pyynnön varmasti ihan oikein. Yrityksemme aluemyyntijohtaja tuli myös samassa kysymään, miten tähän suhtaudutaan ja antaisimmeko tarjouksen. Päätimme lähteä mukaan ennakkoluulottomasti ja mielenkiinnosta juttua kohtaan.


SK: Asteikolla 1-5, miten erikoinen työkeikka tämä sinulle oli?

JO: Kyseessä oli meidän kannaltamme vartioitavan kohteen, eli leivän, arvokuljetus turvallisesti kahvila Fleuristesta Cirkoon. Sanoisin, että tämä oli erikoisuudessaan 3,5 täydestä viidestä, eli ei valitettavasti aivan erikoisimmasta päästä. Viihdearvoltaan meidän työyhteisön keskuudessa kylläkin täydet 5.

Meille tulee toisinaan erikoisiakin pyyntöjä, joihin suhtaudutaan positiivisesti. Olen toiminut usein myös henkilönsuojaustehtävissä, eräs tällainen liittyi taiteilijan suojelemiseen Kiasmassa, silloin meitä oli paikalla peräti 10 vartijaa. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun osallistuimme työroolissa esitykseen.


SK: Miten tehtävä onnistui?

JO: Leipä oli jatkuvassa valvonnassa. Se ei päässyt vaihtumaan, eikä kukaan päässyt siihen kajoamaan. Kukaan ei tullut edes kysymään, miksi leipää vartioidaan.

Vakavin turvallisuusuhka taisi olla kun lintu meinasi eräänä iltana kuljetuksen aikana jäädä auton alle Sörnäisten Rantatiellä ajaessamme kohti Cirkoa. Havaitsin kuitenkin linnun hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä vaaraa päässyt syntymään leivälle, eikä linnullekaan. Jos leipään olisi kohdistunut jokin uhka, olisin vienyt sen turvaan, vaikka kapaloituna kuin vauvan.

SK: Näit esityksen kaikkina kolmena iltana. Millainen kokemus se oli, ja mihin kaikkeen kiinnitit huomiota kun esitys kävi tutuksi?


Ensimmäisenä iltana en tiennyt mitä tuleman pitää. Silloin saattoi kokea nähneensä taikuutta. Kolmanteen iltaan mennessä tiesin jo tarkkaan esityksen kulun ja olin päässyt perille aika monista tempuista, mutta selittämättömiäkin asioita jäi.

Toisen esityksen aikana aloin kiinnittää huomiota taikuri Malin Nilssonin taitoon kertojana ja esiintyjänä. Hänellä oli erinomainen kyky vakuuttaa katsojat ja ohjata heidän huomiotaan. Joka esityksessä oli yleisön reaktioista johtuvia muuttuvia tekijöitä ja yllätyksiä, jotka saattoivat muuttaa hänen alkuperäistä suunnitelmaansa. Oli kiinnostavaa nähdä miten nopeasti hän reagoi muutoksiin.

Teoksessa oli mielestäni oiva tarina – se kertoi markkinatalouden toiminnasta ja muistutti siitä, miten erilaisia temppuja on tehty taloudessa aina, sellainen kuuluu ihmisluontoon. Nykyajan nopea uutisten kierto ja tiedon määrä saattavat luoda vaikutelman siitä, että talouden toimintatapoihin liittyisi nykyisin enemmän ongelmia.


Millainen muisto sinulle jäi tästä projektista?

Hyvin positiivinen ja kiva. Tässä sai tutustua hyviin ja ammattimaisiin henkilöihin Fleuristessa, Checkpoint Helsingissä sekä itse näytöksessäkin.