Checkpoint Helsingin tulevaisuus avoinna – Helsingin kaupungin rahoitus päättymässä

Helsingin kaupungin nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsingin käynnistämiseen myöntämä kolmivuotinen rahoitus – yhteensä noin 800 000 euroa – on päättymässä vuoden 2015 lopussa.

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta puolsi kokouksessaan tiistaina 8. joulukuuta äänin 7–0 (2 tyhjää) esitystä, jonka mukaan vuoden 2016 toiminta voitaisiin tukea kaupunginhallituksen rahoista ja katsoa toiminnan jatkuvuus vuodelle 2017 myöhemmin.

"Lautakunnan mielestä on kulttuuripoliittisesti lyhytnäköistä, että kaupunki luopuisi kolmen vuoden kehittämisen jälkeen uudenlaisen toimijan tukemisesta", lauselmassa todetaan.

Checkpoint Helsinki syntyi vuonna 2013 taiteilijoiden ja taidekentän toimijoiden aloitteesta. Organisaation toimintaidea on tuottaa kansainvälistä nykytaidetta Helsinkiin, täydentää olemassa olevien taideorganisaatioiden yhteistyötä ja pitkällä tähtäimellä rakentaa Helsingistä kansainvälisesti kiinnostava taidekaupunki. Kolmen vuoden aikana Checkpoint Helsinki on tuottanut 20 kansainvälistä taideprojektia yli 40 nykytaiteilijan ja taiteilijaryhmän kanssa – arabikevään taiteilijoista nykytaiteen nouseviin nimiin ja kuraattoreihin.

Checkpoint Helsinki on tuonut taidekentälle uudenlaisia avauksia, kuten ainutlaatuisen kansainvälisen kuraattorimallin, joka tuo nykytaiteen nousevia nimiä Helsinkiin ja vie heidän mukanaan vivahteita Helsingistä maailmalle. Uusia tuulia edustaa myös Kansallismuseon kanssa toteutettava, Seurasaaressa kesällä 2016 nähtävä nykytaidenäyttely ja Museoliiton kanssa järjestettävä Museokorttiklubi.

"Se, että rahoitusasia on yhä avoinna asettaa Checkpoint Helsingin erittäin haastavaan tilanteeseen. Hankesuunnitelman takana on ollut yli 100 taidealan ammattilaista, ja sitä kiitettiin nimenomaan pitkän tähtäimen suunnitelmasta. Olisi yllättävää, jos Helsinki irtisanoutuisi hankkeesta juuri, kun toiminta on saatu kunnolla käyntiin", Checkpoint Helsingin hallituksen puheenjohtaja Terike Haapoja toteaa.

Rahoitustilanteesta johtuen Checkpoint Helsinki joutuu vähentämään henkilökuntaansa. Toiminnanjohtaja Eva Neklyaeva siirtyy tehtävästään organisaation hallitukseen vuoden 2016 alussa.

"Checkpoint Helsingin tulevaisuus on avoin, mutta Koneen Säätiön tuen avulla voimme tuottaa kesällä 2016 Seurasaaressa nähtävän nykytaidenäyttelyn ja Kallion kirjastossa huhtikuussa 2016 esitettävän kapkaupunkilaisen Chimurenga-ryhmän teoksen. Myös Museoliiton kanssa järjestettävä Museokorttiklubi jatkuu", Eva Neklyaeva sanoo.

 

Lisätiedot:

Terike Haapoja, hallituksen puheenjohtaja, puh. 050 4058 341

Eva Neklyaeva, toiminnanjohtaja, puh. 041 5242 871