Ganzeer

Ganzeer (suom. ”kahle”) on kairolaisen graafikon ja taiteilijan pseudonyymi. Hänen taiteestaan kaduilla tuli symboli Egyptin vallankumoukselle, ja teokset levisivät myös maailmanlaajuisen yleisön tietoisuuteen.

Ganzeer liikkuu vapaasti nykytaiteen, graafisen suunnittelun ja poliittisen aktivismin välillä. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Egyptissä, Saksassa, Hollannissa, Puolassa, Italiassa, Brasiliassa, Yhdysvalloissa, Arabiemiraateissa ja Jordaniassa. Lontoon Guardian kuvasi häntä isoksi tekijäksi vastakulttuurissa, jota valtavirta seuraa. Al-Monitor.com listasi hänet 50 ihmisen joukkoon, jotka muokkaavat Lähi-idän kulttuurikenttää tänään. Art In America puolestaan yhdisti hänet “uuteen realismiin”. Näyttelyn kuraattorit käyttävät termiä “uudelleen sitoutunut” (Re-Aligned): hän kuuluu uuteen sukupolveen, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin taiteellisella luovuudella ja poliittisella viisaudella.

Back to (The) Square 1 näytti sarjan Ganzeerin poliittisia julisteita, joita hän levitti kaduille. Egyptissä niistä tuli koko kansan tuntemia vallankumouksen symboleja.