Ahmet Öğüt

Ahmet Öğüt on syntynyt 1981 Diyarbakirissa, Turkissa. Hän asuu ja työskentelee Berliinissä, Istanbulissa ja Amsterdamissa.

Öğüt käyttää välineinään videota, valokuvaa, installaatiota, performanssia ja piirustusta. Hänen teostensa lähtökohtia ovat arjesta ja lähihistoriasta tutut yhteiskunnalliset ja sosiaalisiset käytännöt.  Öğüt on kiinnostunut erilaisisten yleisöjen tavoittamisesta ja taiteen pedagogisista ulottuvuuksista.  The Silent University (Hiljainen yliopisto), on Öğütin vuonna 2012 käynnistämä ja sittemmin kansainväliseksi verkostoksi laajentunut pedagoginen alusta, jossa kotimaissaan akateemisesti koulutetut maahanmuuttajat ja pakolaiset voivat jakaa osaamistaan uusissa kotimaissaan.

Keväällä 2015 Öğütin tuotantoa esiteltiin laajassa yksityisnäyttelyssä Van Abbemuseumissa Eindhovenissa. Hänen yksityisnäyttelyitään on nähty viime vuosina myös mm. seuraavissa paikoissa: Chisendale Gallery, Lontoo; Parking Gallery VANSA, Johannesburg; Künstlerhaus, Stuttgart; SALT Beyoglu, Istanbul; Fondazione Giuliani, Rooma; Artspace Visual Arts Centre, Sydney ja Kunsthalle Basel.

Öğüt on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin, mm. New Museumissa New Yorkissa, Tensta Konsthallissa Tukholmassa ja Pariisin Palais de Tokyossa, sekä Liverpoolin 7. biennaaliin, Istanbulin 12. biennaaliin, Moskovan 4. biennaaliin, Performa 13:n ja 09:n New Yorkissa, Venetsian 53. biennaaliin ja Berliinin 5. biennaaliin.  

Ahmet Öğütin Fahrenheit 451: Uusintapainos (2013) oli Checkpoint Helsingin ensimmäinen tilausteos. 

www.ahmetogut.com

Kuva: Tuomo Manninen