04/2015

Suomen taidepoliittinen käsikirja

Suomen taidepoliittinen käsikirja luo tuoreen silmäyksen taide- ja kulttuuripolitiikkaan Suomessa keväällä 2015. Kuraattori ja kuvataiteilija Jussi Koitelan toimittama, nykyteatterifestivaali Baltic Circlen ja Checkpoint Helsingin yhdessä julkaisema kirja jatkaa Helsingissä marraskuussa 2014 järjestettyä Taidepoliittinen huippukokous -tapahtumaa tekstien muodossa.

Kirjan tavoitteena on tarjota käsikirja taide- ja kulttuuripolitiikan ymmärtämiseen ja tekemiseen Suomessa. Se on yhtä lailla kirja politiikoille taide- ja kulttuuripolitiikan nykyhetken ja historian ymmärtämiseen kuin yleissivistävä, rikas katsaus kaikille taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille.

”Millainen on taiteilijan arki? Millainen on poliitikon arki? Ja miten ne voisivat kohdata? Toivoisin, että kirja olisi osa prosesseja, joissa taiteilijan ja poliitikon välille löytyisi uusia kommunikaation ja keskustelun väyliä”, Jussi Koitela toteaa. 

Taiteilijoiden, poliitikkojen, tutkijoiden näkökulmia sisältävä kirja avaa taide- ja kulttuuripolitiikkaan liittyviä ajankohtaisia ja ajattomia kysymyksiä eri tasoilta. Se muistuttaa, että jos haluaa ymmärtää kulttuuri- ja taidepolitiikkaa Suomessa 2015-luvulla, on tunnettava myös sen historiaa. Samalla se havainnollistaa, miten politiikka vaikuttaa taiteilijan henkilökohtaiseen arkiseen elämään.  

Käsikirja on lisäksi kurkistus siihen, mitä taiteen alueella tapahtuu kansainvälisesti. Se esimerkiksi valottaa, millaisia poliittisia päätöksiä ja tekoja on Berliinin taitelijoita ja luovien alojen toimijoita puoleensa kutsuvan vetovoiman taustalla.

Kirjan ovat kirjoittaneet Freja Bäckman, Hannaleena Hauru, Olli Jakonen, Kimmo Jylhämö, Eeva Kemppi, Timo Kontio, Hanna Ojamo ja Pauli Rautiainen.

Mesenaatti-kampanjan tuella painettu kirja jaettiin myös työvälineeksi keväällä 2015 aloittaneille kansanedustajille.

Julkaisu on luettavissa Issuussa.