2014-2016

The Next Helsinki – ideakilpailu

The Next Helsinki on vuonna 2014 perustettu kansainvälinen ideakilpailu, jossa haettiin vaihtoehtoja Guggenheim Helsinki -rakennukselle osoitetulle tontille Helsingin Etelärannassa ja tuoreita ehdotuksia tulevaisuuden Helsingin kehittämiseen.

Huhtikuussa 2015 päättynyt, paljon kansainvälistä huomiota saanut vapaamuotoinen ideakilpailu keräsi yli 200 ehdotusta 43 maasta. Sen lähtökohtana oli nostaa esiin näkökulmia tulevaisuuden museoista, joissa taide kytkeytyy laajasti kaupunkielämään – perinteisten museorakennusten sijaan.

Kilpailun tuomariston valitsemien kahdeksan ehdotuksen joukossa oli muun muassa ympäri kaupunkia sijoittuva hyvinvointimuseo ja levähdyspaikan meren äärellä tarjoava laiturien labyrintti.

The Next Helsinki jatkaa keskustelua tulevaisuuden kaupungeista ja museoista, taiteesta ja urbaanista kehityksestä. Kilpailun seuraavat muodot ovat kilpailuehdotuksista koostettava, vuonna 2016 ilmestyvä julkaisu sekä kilpailuehdotuksia esittelevä näyttely.  

”Checkpoint Helsinki on myös kutsunut koolle asiantuntijaryhmän, joka pohtii millaisin eri tavoin kilpailuehdotuksia voisi konkreettisesti hyödyntää osana tulevaisuuden Helsinkiä”, Checkpoint Helsingin toiminnanjohtaja Eva Neklyaeva kertoo.

Asiantuntijaryhmään kuuluvat kuvataidekasvattaja ja kaupunkiaktiivi Eeva Astala, toimittaja Minna Joenniemi, toimittaja ja politiikko Tuomas Rantanen, säveltäjä ja taiteilija Timo Tuhkanen, arkkitehti Inari Virkkala ja taiteilija Timo Wright.

The Next Helsinki -ideakilpailun järjestivät Checkpoint Helsinki, Global Ultra Luxury Faction ja Terreform. Checkpoint Helsinki koordinoi kilpailun seuraavia askelia. 

 

Lisätietoa The Next Helsinki -kilpailusta ja -kilpailuehdotuksista löydät täältä.